06 октомври 2015

Старецът Порфирий и любовта към грешника


  Старецът Порфирий ми каза един ден: „Понякога идват при мен момчета и девойки. Бедните деца, какво ли не са направили, извършили са всички плътски грехове, но аз ги обичам.“
Старецът не оправдаваше делата на децата; определяше ги като плътски грехове, но същевременно ги обичаше като скъпоценни души, „за които умря Христос“. С любовта си той ги привличаше като магнит и постепенно ги изцеляваше от тяхното идолопоклонническо отношение към тялото. Това бащинско поведение на стареца беше погрешно схващано от някои консервативни пуритани, които се оплакваха от него, а и от някои безотговорни прогресивни хора, които пък го почитаха заради същата причина: че уж старецът „толерира“ плътските грехове. Те не разбираха, че грехът не се побеждава нито с нетърпеливото осъждане на грешника, нито със задължителното легализиране на падането в грях.
Старецът се бореше ефикасно с греха, като обичаше грешника и като му помагаше в осъзнаването на отговорността за греха му, а и като го окуражаваше да се промени в Христа – и от вината да стигне до покаянието и прошката, както и да заживее нов живот в Христа.
Той обичаше да води душите към обновен живот, а не да ги измъчва с миналото им.