26 декември 2019

Отричам се от тебе, лукав свят!

Лукав свят


  Колко привлекателен си ти, свят! Но не е възможно да притежаваме красотите ти истински, защото ти си сънна мечта, ти си нищо. Затова се отричам от тебе, лукав свят.
  С почуда гледах красотите ти и това, че удоволствията и забавите ти така бързо преминават и изчезват; и се отричам от тебе, лукав свят.
  Величествена у привлекателна е украсата ти, великолепни са одеждите ти, но преминават като бягаща сянка. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Страхувам се от теб свят, защото, ако те обичам, ще бъда подложен на осъждане, а и да те оставя, ще бъде страшно. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Ето, който встъпва в тебе, за да придобие нещо за себе си, отнася само бремето на греховете; защото твоето богатство и дните ти са дим. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Горко на човека, който те обича и позволява да бъде уловен от твоите примки и мрежи; защото погубва душата си, а теб не придобива. Отричам се от теб лукав свят.
   Ти имаше исполини, силни, славни, високи и могъщи. Къде са те? Къде са, ела и ми ги покажи. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Ти погубваш красотата на девойките, отнемаш чедата от майките, похищаваш жилищата от стопаните. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Дори мъдрите прелъстяваш със съкровищата си, свободните мамиш с лукавството си, простодушните улавяш с коварството си. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Ти си голямо море, разбунено от ветрове и надигащи се вълни. Който се впуска в тебе, потъва. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Всички съкровища и блага, които има в тебе, както и твоите удоволствия и радости, изчезват и преминават като нищо. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Пищните одежди на горделивите царе и драгоценните венци на властелините гинат в тебе като да са нищо. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Кой от обичащите те не е претърпял вреда?  Кой те е притежавал и не е поруган? Кой те е ненавиждал и не е прославен? Отричам се от тебе, лукав свят.
  Ти си източник на всички злини за потъналите в тебе и на всеки се отплащаш със зло. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Образът ти е ненавистен за всеки, който е благоразумен; общението с теб е вредно, твоята любов е лъжлива. Блажен е човек, който не си осквернил. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Ти примамваш със своите удоволствия юноши и мъже, деца и старци и ги оковаваш като с вериги. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Който те обича, получава в наследство бездна от страдание и мъка. А който те ненавижда, наследява живота. Отричам се от тебе, лукав свят.
  В теб опустяват домовете на стопаните; съпругите правиш вдовици, жените - безплодни. Отричам се от тебе, лукав свят.
  Четете в Писанията и се поучете, братя мои: светът преминава и става за нищо (1 Иоан, 2:17). Затова нека си приготвим нужното за пътя към онзи непреходен свят. И така, отричам се от тебе, бързопреходен свят.
  Хвала на Бога! Негово достояние са тези два свята и всичко, което ги изпълва; Негово достояние е и преходният, и непреходният свят. Отричам се от тебе, бързопреходен свят.
  И така, възлюбени, нека придобием душите си, нека ревностно вършим добро в преходния свят и да наследим живот в непреходния. Отричам се от тебе, бързопреходен свят.
  Да принесем покаяние в този преходен свят и мъдро да придобием душите си; защото Бог има друг свят.
  Нека бъдем бодри, да бъдем прилежни към светите молитви, та в деня на възкресението заедно с мъдрите девици да посрещем Жениха.
  Дойдете, братя мои, нека бъдем ревностни в поста, в молитвите, в чистата любоя, и заедно с постниците и благословените праведници да възлезем на небето и да седнем на трапезата на блаженствата.

"За покаянието"
Св. Ефрем Сириец